Muovituotteita vuodesta 1959

Kauppayhtymä Ujanen on valmistanut muovitulppia ja muita muoviosia vuodesta 1959. Nykyaikaiset valmistusmenetelmämme, rautainen ammattitaitomme ja 32 yksikön konekanta tarjoavat riittävän kapasiteetin. Tehokas ja  monipuolinen varastomme palvelee nopeasti sekä joustavasti ja pidämme asiakkaille luvatut toimitusajat.

Laatu

Laatu on meille tärkeä asia, joten kehittämme jatkuvasti laatutasoamme. Yrityksen työnjohto omaa rautaisen muovialan kokemuksen. Uudet työntekijät saavat perusteellisen työnopastuksen ja tarvittaessa mahdollisuuden omaehtoiseen kouluttautumiseen. Laitteiston toimintavarmuus on toimintamme a ja o. Nykyaikaiset, monin lisälaittein varustetut koneemme huolletaan säännöllisesti ja muotteja käsitellään huolellisesti ja varoen. Jokainen työntekijä vastaa oman työvaiheensa laadusta. Testauslaitteilla ja jatkuvalla seurannalla takaamme virheettömät tuotteet.

Ympäristö

Kaikki muoviaines hyödynnetään tuotannossa ja pakkausmateriaalit uusiokäytetään. Muu jäte lajitellaan ja kierrätetään, muunnetaan energiaksi tai toimitetaan valtuutetulle käsittelijälle.

Kauppayhtymä Ujasen historia

Saima Ujanen ja hänen poikansa Esko Ujanen rekisteröivät Kauppayhtymä Ujasen kaupparekisteriin 15.9.1959. Jo ennen Kauppayhtymää Saima ja Esko toimivat yrittäjinä. Silloinen yritys toimi nimellä Suomen Täytekynäteollisuus Oy, joka nimensä mukaisesti yritys valmisti täytemustekyniä. Kynät valmistettiin käsityönä bakeliittitangosta sorvaamalla, mistä alkoi yrityksen taival automaattisorvaamisen parissa. Laadukkuudesta kertoo, että kynille myönnettiin viiden tuoden takuu ja täytemustekynät voittivat kultamitalin Suomen Messuilla vuonna 1950. Kynien halpatuonnin myötä keskityttiin automaattisorvaukseen. Pian myös muoviruiskupuristuskoneet astuivat mukaan toimenkuvaan. Näin yrityksen nimikin koki muutoksen, eihän enää valmistettu kyniä. Muovituotevalikoimaan kuului aluksi leluja, allastulppia ja putkien päätytulppia. Sorvaamotuotteet muodostivat kuitenkin leijonanosan liikevaihdosta edelleen.

Eskon puoliso, Evy Ujanen, astui myös yrityksen palvelukseen. Hänen toimenkuvaansa kuuluivat toimistotyöt, myynti ja tilausten kerääminen. Yritys toimi Vantaan Rajamäessä perheen autotallissa. Tilaukset saapuivat varsinaisilla yrityksen omilla tilauskorteilla. Tuotevalikoima laajeni V. Helanen Oy:n yritysoston myötä. Toimitilat alkoivat samalla käymään ahtaaksi ja lisätiloja etsittiin pitkään. Sopiva tila tuli yllättäen vastaan, kun Esko ja hänen poikansa John olivat vuonna 1975 kalastusreissulla Kemiössä. He saivat vihiä lähellä olevasta vanhasta meijeristä, joka oli ollut tyhjillään jo useamman vuoden. Meijeri todettiin siltä näkemältä sopivaksi kohteeksi ja muuttokuorma tuotiinkin Ylönkylän vanhaan meijeriin jo kolmen päivän kuluttua. Meijerin isot tilat mahdollistivat tuotantotilat automaattisorveille ja muovikoneille. Myös työvoimaa palkattiin lisää. Esko hoiti automaattisorveja ja John perehtyi enemmän muovikoneisiin.

Vuonna 1985 liittyi mukaan täysipäiväisesti myös Johnin vaimo Marjo Ujanen. Aluksi tehdastyöhön ja nopeasti myös toimistotöihin. Saman vuoden kesänä Esko nukkui äkillisesti pois. Yrityksen johtoon siirtyi John. Pian tämän jälkeen myös Evy jäi eläkkeelle. Kauppayhtymä Ujanen Oy palkittiin Varinais-Suomen yrittäjien toimesta Vuoden Yrittäjänä vuonna 1992.

Pikkuhiljaa Marjo ja John alkoivat käydä messuilla esittelemässä yrityksen tuotevalikoimaa. Muovitulppien myynti lähtikin nousuun ja sitä myötä henkilökunnan määrä nousikin kahdeksaan, oman väen lisäksi. Muovitehtaan toiminta laajenikin niin, että vuonna 1995 sorvaamopuoli ja muovipuoli päätettiin jakaa kahdeksi omaksi yrityksekseen. John jatkoi Kauppayhtymä Ujanen Oy:n muovituotevalmistusta ja Johnin veli Lars, otti automaattisorvaamopuolen hoitaakseen. Johnin halu kasvattaa muovitehdasta kasvoi, ja päätettiin ostaa pitkäaikaisen kilpailijan ATI Pajavaara Oy:n kalusto asiakkaineen. Kaupan myötä Kauppayhtymä Ujanen Oy oli nyt Suomen suurin muovitulppien valmistaja. Ison yrityskaupan ja velkataakan myötä paineet kasvoivat ja töitä oli painettava kovalla sykkeellä. Messuosallistumiset tuottivat tulosta ja uusia asiakassuhteita muodostettiin. Konekantaa uusittiin ja panostettiin automaatioon.

Toimitiloja tarvittiin lisää ja vuonna 1996 päätettiin rakentaa uusi 1000m2 tehdashalli samalle tontille. Uudet tilat toimivat varasto- ja tuotantotiloina.

Elokuussa 1999 yritys vietti 40-vuotista taivaltaan yhdessä työntekijöiden, yhteistyökumppaneiden ja kyläläisten kesken. Tehtiin matka Kreikkaan yhdessä koko työporukan kesken

  • Vuonna 2000 John sai kultaisen yrittäjäristin.Toimintaa laajennettiin hetkeksi myös myymällä kiinalaisia Haitianin muovikoneita ja lisälaitteita. Tästä kuitenkin luovuttiin muutaman vuoden kuluttua.
  • Vuonna 2004 rakennettiin taas 400m2 lisää varastotilaa.
  • Vuonna 2006 liittyi toimistotöihin mukaan myös Johnin ja Marjon tytär Alice Ujanen-Sipola.
  • Vuonna 2009 Kauppayhtymä Ujanen Oy täytti 50 vuotta. Taas juhlittiin yhdessä ja työntekijöiden kesken teimme matkan Rodokselle.
  • Vuonna 2011 joutui Marjo vetäytymään pois työelämästä vakavan sairastumisen johdosta.
  • Vuonna 2019 juhlittiin yrityksen 60-vuotista taivalta Mallorcan auringon alla koko työporukan kesken keräten uutta puhtia.